СТВОРЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ІНСТИТУТУ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА С Г Дрига Державне управління: удосконалення та розвиток 2 2010

Торгово-промислові палати беруть участь у формуванні бюджетів всіх рівнів, розвитку будівництва та промисловості, підготовці законно проектів, що регулюють діяльність малого та середнього бізнесу. Торгово-промислові палати мають великий вплив на всі сторонни життя місцевих громад, беруть участь у місцевому самоврядуванні, впливаючи, таким чином, на важливі рішення стосовно соціально-економічного розвитку як певних земель, так і країни загалом. Та загалом основне завдання ТПП – надання комплексної підтримки та допомоги малому та середньому бізнесу. Нижче, в таблиці 1, наведені приклади інститутів державного управління в ряді країн світу та відповідних законодавчих актів про їх утворення. Важливим напрямком непрямої підтримки має стати надання малим підприємствам на пільгових умовах кредитів. Нині кредити на пільгових умовах надає лише Фонд підтримки малого бізнесу без встановлених вимог щодо ефективного їх використання і наявності ризику їх повернення.

що таке малий бізнес

У сучасному малому бізнесі потрібні спеціальні знан­ня. Здебільшого новий бізнес починає або комерсант, який майже нічого не знає про особливості виробництва сільськогосподарської продукції, або агро­ном (інженер, зооінженер), який майже не знається на комерції. Часто власник малого і навіть середнього бізнесу має досить мало досвіду в управлінні специфічними структурами бізнесу. Звичайно, існуюче законодавство про підприємництво розв’язує руки підприємцю. Водночас підвищується відповідальність за ефективну роботу підприємства, щоб воно не виявилося неплатоспроможним, бо це неминуче призведе його до розорення. У цих питаннях обмежитися інформацією головного статистичного бюро країни щодо тенденцій у розвитку підприємств МСП явно недостатньо. У всіх країнах світу державні органи управління розвитком МСП розробляють та удосконалюють власну інформаційно-статистичну базу щодо аналізу процесів, що відбуваються у стані малого та середнього підприємництва.

Пілотні проєкти та окремі ініціативи для бізнесу

Ця властивість малого та середнього бізнесу набуває особливого значення в сучасних умовах, коли відбувається швидка індивідуалізація і диференціація споживацького попиту, прискорення науково-технічного прогресу, розширення номенклатури товарів і послуг. Початок розвитку малого підприємництва в Україні припадає на кінець 80-х років. Це був найбільш динамічний період становлення малих підприємницьких структур. У цей період, з одного боку, відбувався прискорений розвиток виробництва дефіцитних споживчих товарів, а також сфери найрізноманітніших побутових послуг, роздрібної торгівлі, громадського харчування тощо. Проте, з іншого — малі підприємства відігравали також роль каналів, за якими здійснювалося перекачування ресурсів державних підприємств у тіньову економіку. У статті розглядається роль малого підприємництва в економіці, досліджуються причини нестійкості розвитку та проблеми державної підтримки малих підприємств.

Проблеми малого бізнесу

Ось дорожня карта для уряду України у всіх його починаннях та податкових новаціях. Негативний вплив спричиняють також зменшення активності економічних агентів, деструктивні зовнішні фактори, що призводить до зростання агресивності економічного середовища. Реформування інституційного забезпечення економічної діяльності поки що не дає змоги подолати зазначені негативні впливи. Стаття присвячена http://adeepindustries.com/page-46/ аналізу банківського забезпечення розвитку малого підприємництва у регіонах України, виявленню основних тенденцій та проблем, а також можливих шляхів їх вирішення. У статті викладено результати теоретичного дослідження понять «малий бізнес» і «мале підприємництво» як загальнонаукових суміжних понять, що дозволило сформувати методичні засади оцінки економічного розвитку малих підприємств.

Фокус тільки на платному маркетингу

Отже, підприємствам малого бізнесу притаманне індивідуальне підприємництво. Тут, особливо в наших умовах, характерною може бути приватна власність як власність однієї особи. У країнах з розви­неною ринковою економікою класична приватна власність як влас­ність однієї особи має обмежені можливості та поширення, а в серед­ньому і великому бізнесі – це явище надто рідкісне. Суб’єктами дрібного бізнесу виступають як окремі громадяни, так і малі підприємства Виходячи з цих особливостей, можна виділити два шляхи утворення малих підприємств. Перший – створення на новому місці, другий – виділення підрозділу з вже діючого підприємства.