Податки для бізнесу в Україні чому тиск може призвести до колапсу

Водночас скасовано вимоги щодо отримання дозволів для значної частини видів бізнесу. Проте навряд чи можна виміряти грошима наслідки впровадження пільгового оподаткування, що допомогло економіці подолати перші шоки війни і врятувати тисячі підприємств та мільйони робочих місць. Зважати на це необхідно, й оцінюючи економічний та політичний ефекти ймовірного скасування режиму податкових преференцій. Данило Гетманцев також анонсував відміну з 1 липня мораторію на проведення податкових перевірок бізнесу, який також діяв в Україні з початком війни. Разом із перевірками повернуться і штрафи за податкові порушення. Зазначимо також, що на сьогодні більшість податкових пільг, якими користувався бізнес у перші місяці війни, вже скасовано. Наприклад, з 1 липня перестав діяти пільговий режим митного оформлення автомобілів (крім транспортних засобів, що ввозяться для потреб армії).

Ця зміна має вплив на підприємства які мають великий обсяг готівки в обігу, оскільки тепер їм потрібно буде дотримуватися нових правил і звітувати про рух готівки. Андрії розкрадають до чого дотягнуться, навіть 1000 лампочок це не до порівняння з сумами які крутяться вище. Верховний суддя мільйон бере за одну справу, які ламрочки… Потрібно спочатку вирішувати випадки які найбільше обкрадають державу, а тоді братися поступово за всі інші. І правильно роблять, але проблема у тому що його справа десь в самому кінці по приорітетах має бути. Якби вирішили проблеми зверху то може і Андрії перестали б лампочки тирити, все з”язано.

Також відстрочувалось застосування штрафних санкцій за порушення Закону про РРО до завершення воєнного стану. Проте було посилено відповідальність за відмову в можливості розраховуватися карткою з метою мінімізувати готівковий обіг, який значно ускладнився через логістичні проблеми. “Перехід на 2%, мені здається, – також надмірна пільга в умовах, коли ці кошти йдуть на фінансування армії. Бо у нас немає інших джерел таких надходжень, ніж власні податки”, – нагадує Козак.

Прийнято вважати, що чим менші податки, тим простіше бізнесу і громадянам. Але є й інша складова, про яку всі забувають або мовчать – непрозорий розподіл зібраних податків та тотальна недовіра бізнесу і громадян до влади. І, якщо не змінити цю модель, то й надалі влада намагатиметься зібрати більше, а бізнес та громадяни – ухилятиметься від сплати. Вона не лише необхідна для виконання “домашнього завдання” в рамках вступу України до ЄС, а й для того, щоб залучити інвестиції у повоєнне відновлення української економіки та стимулювати розвиток бізнесу. Приведення податкових ставок у відповідність до європейських. Ще на початку 2022 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про злиття ПДФО, ЄСВ та військового збору з поетапним зниженням підсумкової ставки до 20% замість нинішніх 41,5%.

Це єдиний соцвнесок (ЕСВ), військовий збір, туристичний збір, збір за користування радіочастотним ресурсом тощо. Відмінність зборів від податків у тому, що вони призначені для покриття витрат на утримання державних органів, для забезпечення соціальних виплат тощо. Як приклад – ЄСВ, за рахунок якого фактично формується бюджет Пенсійного фонду та здійснюється виплата пенсій. До речі, у США, де населення самостійно сплачує свої податки, ніхто ніколи не назве податки на працю платежами бізнесу — ці кошти завжди відносять до платників податку — громадян країни. А найтоксичніші форми оподаткування (прямі податки на доходи/прибуток) — застосовуються до внутрішнього бізнесу (ці податки не компенсуються кінцевими споживачами і вилучаються з прибутку підприємств чи доходів населення). Якщо не враховувати митницю, більша частина податків — це прямі податки (на прибуток, на доходи, на майно, єдиний податок), які в сучасній податковій методології вважаються найтоксичнішими. У вищенаведеному розрахунку ми не враховували податки, які збирає митниця, — передусім, податок на додану вартість на імпортні товари, — адже ці податки вилучаються з кінцевого споживача за рахунок продажу іноземної продукції.

податкове навантаження на бізнес в україні

Особливо, для компаній, які здійснюють багато операцій і мають номенклатуру в десятки тисяч товарів”, – зазначив економіст. Цитування і використання матеріалів у офлайн-медіа, мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди “ukrinform.ua”. Матеріали з позначкою «Реклама» та «PR», а також матеріали в блоці «Релізи» публікуються на правах реклами, відповідальність за їхній зміст несе рекламодавець. Тому, за словами віце-президентки Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анни Б’єрде, база оподаткування має бути якомога ширшою. У такий спосіб Україна, готуючи майбутню реформу, повинна знайти баланс між завданнями з мобілізації ресурсів до держбюджету та формуванням стимулів для економічного зростання.

ЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Бензин, дизпаливо, скраплений газ та інші типи пального звільняються від акцизу, а податок на додану вартість зменшується до 7%. Закон про внесення змін до Податкового кодексу та інших нормативних актів на період війни в нашій країні (законопроєкт № 7137-д) ухвалено Верховною Радою 15 березня 2022 р. Законодавчі норми набувають чинності з дати офіційного опублікування документа. Військові податкові ставки діятимуть для доходів, отриманих з 1 квітня. При здійсненні митного контролю дозволяється застосовувати електронний підпис або систему електронної ідентифікації, яка забезпечує надійну ідентифікацію осіб. Як позитивний приклад вчасної реакції на воєнні виклики Забловський наводить рішення про звільнення від ПДВ завезення енергетичного обладнання, щойно в країні почалися масові вимкнення світла.

Курс долара +10%: для чого країні новий податок на купівлю валюти

З цією фундаментальною метою у нас – Східному міжрегіональному управлінні ДПС – сформовано пул досвідчених консультантів, які взаємодіють із великим бізнесом практично 24/7. Якраз така ситуація складається з тезою щодо необхідності зниження податків. Вона слугує основою для передвиборчих кампаній – офіційних чи неофіційних, пропагандистських закликів, політичної боротьби різноспрямованих сил, популістських виступів спеціалістів та псевдоспеціалістів. І це зрозуміло – можливість сплачувати менше виглядає дуже привабливо і з великою ймовірністю буде позитивно сприйнята недосвідченим електоратом, який міркує звичайними арифметичними операціями, проте, на жаль, не в стані бачити далі власного гаманця. З-поміж інших пільг, передбачених законодавством, є така, що з 24 лютого до кінця поточного року платники звільнялись від плати за землю та екологічного податку в регіонах, де ведуться активні бої.

Крім того, бізнес з річним оборотом до 10 млрд грн перейшов на спрощену систему оподаткування і платить 2% з доходу на місяць (згодом ліміт щодо обороту прибрали). Однак держава все одно знайшла можливість стоврити для платників податків суттєві послаблення. У перші тижні війни влада скасувала ПДВ та мита на весь імпорт, а також дозволила навіть найбільшим компаніям перейти на спрощену систему оподаткування.

Для покращення ситуації з паливом під час війни запроваджено зменшення ставки ПДВ до 7 відсотків на імпорт бензину, важких дистилятів, скрапленого газу, нафти і сирих нафтопродуктів. Акциз на ці товари встановлюється на рівні 0,00 євро за 1000 літрів. Податковий кредит, сформований під час воєнного стану за рахунок таких постачань, бюджетному відшкодуванню не підлягає і зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду. Аналіз сучасної системи оподаткування в Україні, її становлення й розвитку дає змогу зробити висновок про серйозні недоліки, що їй притаманні.

Гірше за сомалійських піратів: російські окупанти не дають Одесі спокій

Це очевидно, що в підприємства є певна сума до сплати, і якщо в підприємства є така воля так і зробити, то чому б і ні? І при цьому основна маса населення, хоч і скаржиться на високі податки – сумлінно їх сплачує, оскільки розуміє результат їх використання та володіє закладеним з дитинства усвідомленням важливості та обовʼязковості акту сплати податків. Здійснюється стимулювання бізнесу і на місцевому рівні, шляхом впровадження бюджетних програм для його підтримки. “Податки впливають на рівень корупції в країні, а реформа податкової системи має забезпечити розширення податкової бази, адже при збільшенні відсоткової ставки податків фондовий ринок країни впаде. Тобто ключовим елементом для податкової системи є найменша ставка при найширшій базі оподаткування і найменше джерело прибутку, яке оподатковується”, – пояснив Артур Лаффер. За його словами, чим менша база, тим легше ухилятися від сплати податків. І великі податкові ставки на малій базі не мають жодного сенсу.

Така величина податкового коефіцієнту та його розподілу між базами оподаткування ґрунтуються на попередні оцінках розміру ВВП України за 2021 рік, що надавало Міністерство економіки. Слід зазначити, що наведені в останньому січневому Інфляційному звіті оцінки ВВП експертами Національного банку України є більшими на 200 млрд грн., тому зрозуміло, що в перерахунку за більшим показником наведені у таблиці 1 розрахунки будуть меншими. Між тим, вже зараз достеменно можна зазначити, що порівняно з 2020 роком відбулось зменшення податкового коефіцієнту (на 2,1 %) за рахунок зменшення податкового навантаження на працю на 3,8 % та споживання на 0,6%. Водночас, відбулося зростання оподаткування капіталу на 2,3 % головним чином за рахунок приросту надходжень від сплати податку на прибуток на 35,9% та рентної плати на 53,9%. Це значно розширило коло фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які можуть скористатись пільговим статусом оподаткування та зменшити своє податкове навантаження.

Всі юридичні особи на спрощеній системі оподаткування автоматично попадають в третю групу платників єдиного податку. Тому треба вживати організаційних заходів, але сам собою ПДВ як податок за своєю сутністю не дискреційний. Він якраз доволі легко піддається автоматизації і в тих країнах, де він працює під наглядом добросовісної податкової служби, не викликає особливих проблем. Звичайно він досить обтяжливий для економіки, але з погляду адміністрування https://my.ua/news/cluster/2023-06-21-zirki-chumatskogo-shliakhu-shcho-tikaiut/8b72f936-1067-11ee-a2c2-f29110c04e53 немає проблем. Що стосується фіскальної проблеми, зараз ми насправді мало що можемо вдіяти. Підняти податки і без того в проблемній економіці – це буде крива Лаффера на негативному схилі й жодних надходжень воно не дасть. Зараз у всьому світі, враховуючи ті виклики, які стоять перед державами, існують чотири глобальні тренди, у руслі яких будуть відбуватися зміни у структурі системи оподаткування і підходи у сфері державної податкової політики.