ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТА АНАЛІЗУ КОНФЛІКТУ, Основи наукових досліджень у конфліктології Конфліктологія та теорія переговорів Підручники для вузів онлайн

Готуючись до семінарського заняття студент має обов’язково опрацювати лекційний матеріал певної теми, бажано ознайомитись з додатковими ресурсами в мережі. При виникненні питань, виявленні незрозумілих положень необхідно обов’язково обговорити їх з викладачем. На семінарському занятті навіть добре підготовлений студент не повинен залишатись пасивним спостерігачем, а активно включатись у обговорення питання. Якщо ж студент не ознайомився з навчальним матеріалом, йому варто уважніше слухати виступаючих, і завдяки отриманій інформації намагатись компенсувати недоліки підготовки до заняття. Не слід відмовлятись від відповіді на питання викладача. Навіть якщо студент не знає відповіді, доцільно спробувати відповісти, висловити свою думку, виходячи з власних знань, досвіду, логіки запитання тощо. При цьому не треба боятися помилитися – одним з важливих завдань вивчення гуманітарних дисциплін є вироблення вміння логічно мислити і відповідно висловлювати власні думки.

підходи до вирішення конфліктів

В екстрених ситуаціях, або за умови відносин влади та підпорядкування. Конфронтація спрямовано досягнення своїх цілей без урахування інтересів іншої сторони. При цьому немає можливостей для примусу. Цей спосіб вирішення конфлікту нічого не дозволяє.

Стратегія «протиборство, конкуренція»

Це процес, в якому обидві сторони виступають за бажанням, нав’язувати їм участь у переговорах ніхто не вправі. Хороший результат переговорів – угода, підписана обома сторонами. Застосовується в ситуації, коли суб’єкт невпевнений у позитивному для нього вирішенні конфлікту, або коли вона не хоче витрачати сили на її рішення, або у тих випадках, коли почуває себе неправим.

Альтернативні підходи до класифікації видів вирішення міжособистісних конфліктів

Ослаблення конфлікту, його перетворення, поступове згасання — такі моменти асиметричного рішення конфлікту. Нарешті, в ситуації, при якій жодна з сторін не може виграти протиборство, а обидві його програють, виявляється доцільною стратегія придушення конфлікту, механічного його усунення. Треба також підготувати всі сторони конфлікту до розмови. Можливо, перед важливою зустріччю, на якій буде прийматись остаточне рішення, треба провести декілька попередніх, підготовчих розмов. Якщо Ви маєте вирішувати суперечку між співробітниками, треба спершу поговорити із кожним, щоб дізнатися точку зору їх на причину конфлікту. Тоді легше буде шукати спільну думку. При зустрічі з самого початку треба запевнити, шо Ви готові шукати взаємовигідні шляхи подолання конфлікту і очікуєте того ж від інших.

Подібно до компромісного методу, співпраця передбачає співпрацю з іншою стороною для пошуку взаємоприйнятного вирішення проблеми. Це відома як безпрограшна https://chas.cv.ua/biz/134221-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%87%d1%96-%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d1%84%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d1%96-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2.html стратегія. Наприклад, продавець і клієнт можуть працювати разом, обговорюючи умови контракту, доки обидві сторони не визнають це прийнятним.

Передумови виникнення внутрішньособистісних конфліктів. Розкрийте особливості сприйняття конфліктної ситуації. Для вивчення дисципліни студенту бажано мати навички використання текстового редактора на комп’ютері, навички роботи з електронними базами даних наукових інститутів та бібліотек.