Методичні рекомендації:” Дидактичні ігри на уроках математики”

У програмі наведено приблизний перелік дидактичних ігор та ігрових вправ, які можуть бути використані при вивченні кожної теми в I – II класах. Деякі ігри математичного змісту використовуються потім в позаурочний час в групі продовженого дня й у позакласних заняттях. «Дитина…- пише К.Д.Ушинський, – мислить формами, фарбами, звуками, відчуваннями взагалі… Дитяча природа ясно вимагає наочності… Що таке наочне навчання? Та це таке навчання, що надає на початковому його етапі форм, фарб, звуків…, роблячи його доступним якнайбільшому числу відчувань дитини» [2; 376]. Проте треба пам’ятати, що молодші школярі вельми вразливі.

дидактичні ігри які можна використовувати на уроці математики

Підібраний матеріал сприяє розвитку інтелектуальних здібностей дітей, формуванню пізнавальних інтересів учнів до вивчення математики. Подані методичні поради щодо організації та проведення дидактичних ігор на уроках математики в 1 класі. Якщо спочатку учень зацікавився грою, то дуже швидко його вже цікавитиме пов’язаний з нею матеріал, в учня виникне потреба вивчити, зрозуміти, запам’ятати цей матеріал, тобто він почне готуватися до участі у грі. Гра дає змогу легко привернути https://pravda.if.ua/dva-kazyno-dedvuda-oshtrafovano-na-3-000-dolariv-za-nezakonni-stavky/ увагу і тривалий час підтримувати в учнів інтерес до тих важливих і складних предметів , властивостей і явищ, на яких у звичайних умовах зосередити увагу не завжди вдається. Наприклад, одноманітне розв’язування прикладів стомлює учнів, виникає байдужість до навчання. Гра дає змогу легко привернути увагу й тривалий час підтримувати в учнів інтерес до тих важливих і складних предметів, властивостей чи явищ, на яких у звичайних умовах зосередити увагу не завжди вдається.

Гра «Хто прийшов у гості»

Найчастіше це буває в груповій грі, де діти намагаються допомогу один одному. У цьому випадку вона не припиняла ігровий інтерес дітей в процесі навчання, але робила більш жорсткими правила гри. Всі структурні елементи дидактичної гри взаємопов’язані між собою і відсутність основних з них, руйнує гру. Без ігрового задуму та ігрових дій, без організують гру правил дидактична гра або неможлива, або втрачає свою специфічну форму, перетворюється на виконання вказівок, вправ. Дидактичні ігри наголошуються учбовими завданнями, які реалізуються в процесі гри, правилами ігрових дій, формою організації гри, часом проведення, оснащенням тощо.

«Ніч» – діти заплющують очі, а вчитель прибирає один предмет. Додержуй своєї черги, не заважай товаришам, не роби зайвих рухів, дій, будь дисциплінованим. Пояснення гри – зрозуміле, чітке. Зберегти моє ім’я, e-mail, та адресу сайту в цьому браузері для моїх подальших коментарів. Бути учнем невдахою – це назавжди? Методи та форми ігрового проектування як технології навчання // Наука і освіта. Концепція гри у педагогічній системі Ф.

Гра «Ліплення сніговичка»

Діти повинні розфарбовувати картинки за контуром або вирізати форми за лінією. Вони допомагають дітям розвивати різноманітні фізичні навички, такі як координація рухів, гнучкість та витривалість. Крім того, ці ігри сприяють формуванню соціальних навичок, таких як співпраця та комунікація. Meccano, з іншого боку, зосереджується на створенні моделей механізмів та машин. Цей конструктор допомагає дітям розвивати знання про механіку та інженерію, а також навички роботи зі збірними деталями та інструментами. Пройди у кожному крузі лише через один прохід.

Нітрохи не стомлюють дітей і проходять на одному диханні уроки-казки; коли сюжет розвивається всі 40 хвилин, діти беруть участь у розповіданні, і всі завдання виконуються з великим задоволенням. Учитель повідомляє, що Карлсон приніс в клас кулі, на яких є цифри. Він буде послідовно показувати цифри, а клас повинен показувати складу відповідного числа.

Виграє учень, який найбільше назвав прикладів. У ворота, які прикріплюються на дошці, вчитель ставить “м`яч” з числом. Діти по черзі називають будь-який приклад, результатом якого є даний м`яч. Учні за чергою називають приклади таблиці додавання числа 4; таблиці віднімання числа 5.

Перемагає той ряд, в якому учні швидко і правильно записали потрібні числа. Допоможіть білочці зібрати горішки. Діти розв’язують приклади і визначають, які грибочки зібрала білочка у кошик.

А.Макаренко називав гру усвідомленою діяльністю, а радість гри- “радістю творчою”, “радістю перемоги”. Учні можуть бути поділені на команди або виступати індивідуально. Крім цього, потрібно чітко спланувати часовий параметр гри. Зокрема, як із найменшою витратою часу познайомити дітей із правилами дидактичної гри.

Їх часто використовують автори підручників. Такими можуть бути вправи на складання прикладів за даною умовою; на складання задач; відгадування загадок, метою яких є розв’язання даного прикладу, а також фізкультхвилинки. Колягін, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент АПН; Т.К. Авдєєва, кандидат педагогічних наук, старший викладач Орловського госпедінстітута, вважають, що дидактичної грою корисно користуватися, так як за допомогою них можна зробити навчання “веселою справою”. Гра дає змогу легко привернути увагу й тривалий час підтримувати в учнів інтерес до тих важливих і складних предметів, властивостей і явищ, на яких у звичайних умовах зосередити увагу не завжди вдається».