Мацуо Басьо 1644- Хайку Зарубіжна література Повторне видання. 6 клас. Ніколенко

Там, під опікою Кітамури Кігіна, Басьо вивчав японську класичну літературу, вдосконалював свою поетичну майстерність. Знайомився також з китайською поезією, особливо епохи Тан (VII- ІХ столітті). Тут його наставником був конфуціанець Іто Таньан (1623—1708). Відомий японський поет кінця XIX – початку XX ст. Масаока Сікі намагався Bütün dövrlərin ən qüdrətli 7 dünya gücü воскресити жанр хоку, відштовхуючись від творчості Басьо як автора поезії високої ліричної якості. Він присвятив творчості Басьо низку робіт, стверждуючи, що найважливіший його здобуток у тому, що він був поетом справжнього життя. У цьому й полягає секрет вічної молодості його хоку, їх популярність і життєва сила.

що нового відкривають для людей хайку мацуо басьо

3 Жартівливий натяк на можливий прихід лихварів, які наприкінці року навідувалися до своїх боржників, вимагаючи від них повернення боргів. 1 Місто Цуруґа, розташоване на узбережжі Японського моря, отримало свою сучасну назву в епоху Вадо ( ), а до цього часу воно називалося Цунуґа, що в перекладі з японської означає «рогатий олень». 1 В японській поезії фазан — символ батьківської любові, бо не покидає своїх пташат, навіть коли випалюється поле. Мацуо Басьо1 (Мунефуса) народився 1644 р. У місті Уено в родині самурая Мацуо Йодзаємона.

Контрольна робота №5 “Поетичне бачення світу” (Мацуо Басьо, Роберт Бернс, Джованні Родарі”) ВАРІАНТ 1

Не існує країни без власного «міфу», до якого входять легенди, бувальщини, казки, перекази, історії зі своїми лицарями, героями, святими, мудрецями, вісниками і пророками. 2 Ої («Ої-ґава») — річка в центральній частині о. 1 Натто — національна страва, що готується з висушеної після бродіння маси соєвих бобів. 2 Ібукі — гора (1377 м.) у центральній частині о. 2 Вірш, написаний за мотивами стародавньої легенди про викрадення морським драконом дзвона з буддійського храму.

МАЦУО БАСЬО – Біографія, життя і творчість письменника

3 Храм Ісіяма («Ісіяма-дера») — буддійський храм на південному узбережжі озера Біва (Бівако), відомий своєю шпатовою брилою, установленою на храмовому подвір’ї. Поет натякає на сюжет стародавньої японської пісні, в якій ідеться про те, як винахідливий соловейко змайстрував собі капелюха з пелюсток сливової квітки. 1 Футамі — назва затоки в Ісе (преф. Міє) та розташованих у ній двох скель, що символізують сімейне подружжя. 2 Осяйна зала («Хікарідо») — головне приміщення храму Тюсондзі (XI-XII ст.) у м. 2 Більшість японських буддійських сект не забороняла своїм ченцям та священикам одружуватися й мати сім’ю. 2 «Кам’яна гора» (Ісіямадера) — храм у місті Оцу (префектура Сіґа); скеля, на якій він стоїть, відома своїм білим кольором.

Біографія Мацуо Басьо

2 Іронохама — назва морського узбережжя поблизу м. У вірші вона наводиться в скороченому вигляді — «хама». 2 Кісаґата — назва місцевості, розташованої в північній частині о. 1 Сіоґосі — назва місцевості на узбережжі Японського моря в північній частині о. 1 Ідеться про «Свято хлопчиків» («Кодомо-но хі»), яке святкується 5 травня. У день свята над будинком, де є хлопчики, піднімають паперовий чи шовковий стяг у вигляді розмальованого коропа, іноді — декількох коропів, які символізують чоловічу мужність і наполегливість. 1 Каннон — храм, збудований на честь буддійської богині милосердя, розташований у районі Асакуса (Токіо).