Децентралізація в Україні райони, що зникають, нові області і мегаполіси АГРОПОЛІТ

Якщо коротко – треба робити, треба скасувати монополію, будь-яка монополія до добра не веде, я не виступаю проти партійних списків і за повернення мажоритарки. Немає питань, хай будуть списки, хай будуть команди, хай будуть групи осіб, але це повинна бути можливість не тільки для партійної монополії, ці списки повинні формувати громадянське суспільство в тому числі. Але незважаючи на ці негативні речі, оновлення депутатського корпусу і оновлення керівників місцевих громад колосальне. У нас в Україні у величезній кількості громад нові свіжі люди, нові свіжі команди, величезна кількість людей, які хочуть щось змінити і які раніше не були до цього причетні. Ми стали парламентсько-президентською державою, де Верховна Рада і Кабінет Міністрів, за законами, більш впливові органи, ніж Президент без реформованої системи місцевого самоврядування. Була величезна кількість спроб змінити Конституцію.

24 квітня 2019 року уряд надав бюджетну субвенцію на розвиток об’єднаних територіальних громад в обсязі 2,1 млрд грн. Нова система влади відрізнятиметься від нинішньої. Зараз кожна громада – село чи місто – центр, що має можливість створювати власну місцеву владу, починаючи від найменших сіл. Уряд затвердив новий проект реформування адміністративно-територіальних одиниць у країні. Кабмін наполягає на тому, що це збалансований документ, який вказує шлях реформування системи управління країною. Щоб допомогти таким громадам, треба навчити їх ці гроші заробляти, кажуть у відомстві. Він додав, що серед респондентів, які відчули покращення, найбільше згадували про якість доріг — 61%, благоустрій та санітарний стан біля будинків — 27%, поліпшення умов для проведення дозвілля — 23%, роботу міського транспорту — 23% та роботу житлово-комунального господарства — 17%.

Тобто, населення скоротилося на 10 млн, а забудова уп’ятеро зросла. Тобто коли почали реформу децентралізації, до кінця не знали, як її робити, а потім почали по ходу коригувати, по ходу її створення, а це підриває довіру. У новому баченні адміністративно-територіального устрою України прямо не зазначено, що наступним рівнем устрою України повинні бути області. Укладачі закону обійшлися обтічним терміном «регіони».

  • Розширення можливостей для кредитування від банківського сектору, отримання фінансування через донорські проєкти та гранти.
  • Обрання голови окружного та облрад відбувається на основі ротації.
  • Про переваги та недоліки нового законопроекту про децентралізацію розповідає Віктор Таран.
  • Якщо суспільство буде продовжувати тиснути на Верховну Раду, децентралізація буде набирати обертів.
  • Передача питання податків і розподілу грошей на місця чітко зачепила питання освіти, медицини, культури, спорту, соціалки.

При цьому дещо скоротилася частка тих, хто вважає, що жодних змін не відбулося. Тобто зараз тих, хто відчув зміни на краще, уже більше чверті від загальної кількості опитаних, а тих, хто не відчуває, уже менше половини — 47%”, – розповів Бурковський. Я би припускав створення виконкомів після вирішення проблеми Донбасу. В умовах, коли у нас йде війна і суспільство не згуртоване, не треба робити додаткових кроків, які тільки підігріватимуть цю незгуртованість.

Столтенберг висловився про членство України в НАТО і допомогу США

Уряд Володимира Гройсмана, в свою чергу, визначив підтримку реформи децентралізації як одне зі своїх пріоритетних завдань. Згідно із соціологічними дослідженнями, децентралізація вважається найуспішнішою з українських реформ, і є такою, що найбільше підтримується населенням. Це відзначається також міжнародними партнерами України.

Якщо суспільство буде лише чекати, коли там зверху щось станеться, то, звичайно, цієї волі не буде. Хоча, знову ж таки, вже тільки 2021 року ухвалено низку поправок і законопроєктів у контексті децентралізації. Тобто сказати, що взагалі децентралізація «на паузі», що вона взагалі зупинена Верховною Радою цього скликання в 2021 – так теж не можна сказати. Але, на жаль, не можна й сказати, що вона набирає обертів.

що нового про децентралізацію

Зокрема, це було відзначено Європарламентом у резолюції від 11 лютого 2021 року, в якій він також закликав Єврокомісію детально дослідити реформу децентралізації в Україні, щоб використовувати її як успішний приклад в інших країнах. Можливо, він дещо не гармонізований зчинним законом про держслужбу. Проте це не так критично, як завершення реформи. Для чого потрібен закон про службу в органах місцевого самоврядування? Упорядкувати кар’єрний рух у системі органів місцевого самоврядування та стримати апетити деяких неадекватних керівників місцевого самоврядування, які отримали великі бюджети, почали собі призначати купу заступників, і частка грошей на зарплату у місцевому бюджеті стає надто великою.

В Кремлі панує ейфорія, Путін упевнився, що здатен перемогти Захід, – The Washington Post

У кожному селі громади з населенням понад 50 людей обиратимуть старост — представників влади у селі. Крім цього, у перспективі заплановано запровадження інституту префектів, які будуть здійснювати нагляд за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування на довіреній їм території. У статтіі розглянуто децентралізацію в Україні за часів президентства П. Порошенка у 2014−2019 рр., її основні підсумки та виклики у контексті територіальної консолідації та демократизації. У статті відзначено, що обраний в Україні спосіб децентралізації влади у 2014−2019 рр.

Вдвічі більша, ніж Монако: ЗМІ показали розкішну таємну Путіна з водоспадом

Виникла необхідність мислити новими механізмами, ринковими, в тому числі. Тобто коли ми в секторальні реформи починаємо залазити, децентралізація диктує нам необхідність цих секторальних реформ, і там ми бачимо різні практики, ми знаходимо різні приклади. Можна скласти примірник десяти найгірших практик, коли в ОТГ просто закрили заклади культури і нічого не реформували, https://government.com.ua/nashi-hroshi/printsipi-ekonomiji-yaki-mozhut-buti-dijsno-korisnimi.html або ж каталог найкращих практик, коли все вдалося. У мене є приклад з Одеської області, де в селищі спостерігається щомісячне зростання користувачів бібліотеки. Я запитав, чи більше людей за книжками почали ходити? Вони зрозуміли, що бібліотека – це культурний центр, де не лише книжку можна взяти. Там почали проводити різні заходи і збільшили кількість відвідувачів.

Тут, правда, питання саме до цих персоналій, а не до ЗМІ», – зазначив депутат. Наступне – теж з поганого – деякі міста першими потрапили під децентралізацію, вони як були бідними, так і залишились, хоча отримали гроші, проїли – просто проїли гроші. Питання навіть не в корупції, питання в тому, що вони вклали не туди, вони їх просто витратили. Величезна кількість чиновників, немодернізована бюджетна мережа, енерговитрати величезні, латання, ремонтування, величезна кількість фестивалів, соціальних заходів, матеріальних допомог і – проїли цей фінансовий ресурс.