Види ораторського мистецтва Реферат із дисципліни «Академічне читання, лист» Вихователям дитячих садків, шкільним вчителям та педагогам

У риториці виділяються види ораторських виступів, які потрібно знати для того, щоб успішно виступати у кожній конкретній ситуації. До цього виду виступів можна віднести промови на ювілеях, вітальні тости, поминальні та надгробні вислови. Сюди можна віднести виступи з доповідями офіційних осіб на економічні та соціально-політичні теми, промови дипломатів. Надання попередньої інформації для https://lwow.info/zamek-swirz/ доповідача (зазначається тема, місце та час засідання; склад аудиторії; називаються прізвища, імена та посади виступаючих). Логічність промови неможлива без її цілеспрямованості, тобто підкореності всіх висунутих положень основній меті, доведенню головної ідеї. Дедуктивний метод мислення надає теоретичному матеріалу логічної зв’язаності, обґрунтованості, послідовності й систематичності.

що таке ораторське мистецтво де його використовували

Велика французька буржуазна революція відкрила нову епоху в історії ораторського мистецтва. Політичні вожді часів буржуазних революцій – Кромвель, Робесп’єр, Дантон, Марат та ін. Були чудовими ораторами, які прийняли ідеї античного красномовства. Слово “оратор” походить від латинського – говорити. Даля дає таке визначення оратора – “речистьій человек, краснослов, мастер говорить, проповедник”. Сучасні словники тлумачать його як особистість, що професійно займається мистецтвом красномовства; як особу, що проголошує промову; як людину, що мас дар мовлення; як “глашатай”. Ораторське мистецтво сприймається не стільки як наука про красномовство, а як наука про мовну доцільність, про осмислену і коректну мовну діяльність.

Підготовка до виступу

Зокрема, дійовими є жести, адже вони спроможні виявляти людські думки, емоції. Щоб оволодіти бодай азами жестикулювання, потрібне тривале тренування, розуміння ролі кожного з них. Частота жестикуляції залежить передусім від культури поведінки людини. Жести мають бути мимовільними. Застосовуйте їх, відчуваючи необхідність.

Види ораторської мови

Деякі (Гіппій, Горгій, Продік, Протагор) успішно поєднували педагогічну діяльність та державну службу. У сфері техніки виголошення промови оратор може показати, що він впевнений, розслаблений, сильний або має інші характеристики. На це впливають постава, манера пересування, елементи жестикуляції, відсутність мікрорухів, моргання, правильний зоровий контакт та інше. Фігури мови (риторичні фігури, стилістичні фігури, звороти мови) — це мовні конструкції, які надають словам образність, виразність, змінюють їх емоційне забарвлення. Інколи їх називають риторикою, але, як ви бачите, вони лише один зі складових, що вивчає риторика. Арістотель вважає, що такі особисті якості як розум та доброчесність необхідні оратору для того, щоби він міг викликати довіру у слухачів і таким чином досягнув своєї мети. Керуючи своїм голосом, оратор впливає на сприйняття публікою того, що говорить.

(Державний університет телекомунікацій)

Логос (логіка) – базується на раціональних аргументах та доказах. Логос стосується до здатності використовувати логіку, дані та чіткі міркування для підтвердження своєї точки зору. Від початку античної Греції до сьогодення, риторика продовжує розвиватися, а вивчення її історії допомагає зрозуміти та оцінити сучасні риторичні практики та принципи. Електронні та цифрові товари не підлягають обміну й поверненню відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. Тут ви завжди зможете переглянути придбані курси, а також завантажити сертифікати після проходження курсу. Завдяки реєстрації на LMS-платформі ви отримуватимете від нас новинні розсилки, а також ексклюзивні знижки і промокоди. Ми використовуємо одну з найбільш безпечних сучасних систем оплати замовлень.

Думаю, дівчатам це простіше. Це мабуть є найважливішим інструментом при спілкуванні з іншою людиною. Якщо ви не захочете послухати, то в кінці кінців вас також перестануть слухати. І досить важко в собі виховувати це вміння, принаймні мені. Ораторське красномовство, як особливий вид мистецтва виникло в античній Греції. Жодна інша давня культура – ні єгипетська, ні аккадська, ні китайська, ні індійська – не приділяють такої пильної уваги ораторству, як грецька. Ораторське мистецтво вчить тому, як зробити звичайну мову ораторською.

Випишіть із тексту і запам’ятайте павички і вміння, якими повинен володіти оратор. Доповніть цей перелік, керуючись правилами красномовства Цицерона. … стилістичного забарвлення. Функціонально-смислові типи мови. Ораторська мова за своїм складом неоднорідна, … Ораторська мова за своєю природою полемічна, оскільки вона відображає протиріччя сучасного життя та колізії спілкування.

Стиль і зміст залежать від специфіки аудиторії, рівня її освіченості. Дозвольте собі бути розкутіше, відрегулюйте серйозність, додайте легкості. Логіка забезпечує обґрунтованість і смислове зв’язність мовлення. Для підтримки належного настрою у публіки, запасіться деякою кількістю цікавих фактів, легких жартів, цікавих коротких оповідань. Г) прийом новизни інформації, гіпотез змушує аудиторію міркувати. «Красномовство є мистецтво … красно говорити і тим схиляти інших до своєї думки» (Л.М. Ломоносов).